Is een University College iets voor jou?

Alles wat je moet weten over University Colleges in Nederland: Internationaal, kleinschalig, interdisciplinair, uitdagend

Ben je een leerling, ouder, leraar of studieadviseur die benieuwd is naar de buitengewone onderwijsmogelijkheden waar de University Colleges voor staan? Neem dan deel aan een van onze webinars voor meer informatie.

Wat is een University College?

Nederlandse universiteiten bieden University Colleges aan als antwoord op een groeiende vraag naar een meer holistische vorm van onderwijs. Studenten aan University Colleges studeren niet alleen Liberal Arts and Sciences, ze zijn een wezenlijk onderdeel van een eigen community; door samen te studeren, samen te leven en samen te werken met studenten met verschillende culturele achtergronden en verschillende disciplinaire interesses. 

Deze unieke smeltkroes creëert een leeromgeving die studenten helpt hun talenten te ontwikkelen en zichzelf en de wereld te ontdekken.

De makers van de colleges vonden hun inspiratie bij de hechte studentengemeenschap die je op Amerikaanse Liberal Arts and Sciences-programma’s vindt en de universiteitsstructuur van bijvoorbeeld Oxford University in het Verenigd Koninkrijk. Ze creëerden kleinschalige leeromgevingen, waarvan zowel docenten als studenten deel uitmaken. 

Aan een University College studeer en werk je samen met studenten met verschillende culturele achtergronden en verschillende academische interesses. Veel University Colleges in Nederland bieden huisvesting op de campus, terwijl op sommige University Colleges studenten in reguliere studentenhuisvesting in het stadscentrum wonen.

Dankzij het intensieve programma en de brede aanpak bereidt een Liberal Arts and Sciences-opleiding je voor op een breed scala aan masterprogramma’s en banen in vele sectoren:

 • 89% van de alumni gaat door met een masteropleiding
 • 30% van de alumni volgt een masteropleiding aan een van de 100 beste universiteiten ter wereld (ranglijst Times Higher Education)
 • 72% van de alumni wordt toegelaten tot het programma van hun eerste keuze
 • 11% van de alumni betrad direct na het afronden van de bachelor de arbeidsmarkt, vaak als ondernemer.

Voor meer informatie over carrièremogelijkheden en alumniverhalen raden we je aan om de websites van de individuele University Colleges te verkennen.

*Bron: Liberal Arts and Sciences opleidingen alumnionderzoek factsheet 2017 Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt | ROA

Aangezien de University Colleges een honoursprogramma aanbieden, is de aanmeldingsprocedure selectief. University Colleges hebben een holistische benadering van toelating: we beoordelen of jij past binnen de studentengemeenschap en of het college past bij jouw academische wensen en mogelijkheden. Bij je aanmelding vragen we je om een cijferlijst en motivatiebrief te uploaden. In sommige gevallen word je gevraagd een aanbevelingsbrief of essay te schrijven of om mee te doen aan een interview.

Je komt in aanmerking voor een Liberal Arts and Sciences-programma met een Nederlands VWO-diploma of een internationaal equivalent, zoals een IB-diploma, Britse A-levels of het Franse Baccalauréat. Alle vwo-profielen worden geaccepteerd. Sommige University Colleges kunnen specifieke cijfervereisten hebben voor wiskunde, Engels of andere vakken.

De deadlines voor de aanmeldingen zijn meestal veel eerder dan bij andere Nederlandse bacheloropleidingen. Bekijk de toelatingsvoorwaarden, deadlines en verdere details per University College door op de menu-items hierboven te klikken.

Liberal Arts and Sciences

In Nederland bieden verschillende Universiteiten een Engelstalige bacheloropleiding Liberal Arts and Sciences (LAS) aan. Elk University College in Nederland maakt deel uit van een universiteit en biedt een selectief en uitdagend honoursprogramma voor gemotiveerde studenten. Met dit programma kun je je eigen curriculum vormgeven door vakken uit verschillende disciplines te combineren, waaronder geesteswetenschappen, natuurwetenschappen, sociale wetenschappen en techniek. De multi- en interdisciplinaire aanpak stelt je in staat om je academische talenten te verkennen, een dieper begrip te ontwikkelen van het veld van je interesse en je voor te bereiden op de snel veranderende toekomst.

 • Je hebt de vrijheid je curriculum vorm te geven door verschillende disciplines te combineren.
 • De kern van het University College is een multi- en interdisciplinaire aanpak.
 • Je werkt in kleine groepen van 12-28 studenten, je deelname wordt actief aangemoedigd.
 • Er is een inspirerende studentengemeenschap die studenten motiveert om deel te nemen aan activiteiten buiten je studie om.
 • Zowel de studenten- als de stafpopulatie zijn internationaal en divers.
 • Alle studenten krijgen persoonlijke begeleiding van een studieadviseur.
 • Er zijn middelen en ondersteunende diensten (bijvoorbeeld gericht op gezondheid, welzijn, academische vaardigheden en toekomstige carrières) om je tijdens je studie te helpen.
 • Je volgt een intensief programma met gemiddeld 40-45 uur werk per week (lesuren, zelfstudie, groepswerk).
 • Je doet een scala aan soft-skills op; debatteren, spreken in het openbaar, probleemoplossend vermogen (attitude), aanpassingsvermogen, argumentatievaardigheden, presentatievaardigheden, sociale vaardigheden en interculturele communicatieve vaardigheden.

Is een University College iets voor jou?

University Colleges zijn bedoeld voor gemotiveerde studenten met een brede interesse en studenten zich niet willen beperken tot het perspectief van één academische discipline. Ze zijn academisch sterk, nieuwsgierig en gemotiveerd. Onze studenten zoeken zowel intellectuele uitdaging als persoonlijke groei, zijn geïnteresseerd in maatschappelijke betrokkenheid en dragen graag bij aan de studentengemeenschap. Studenten zijn ruimdenkend, zijn enthousiast om zich aan te sluiten bij een gemeenschap van internationale medestudenten en te leren van uitwisselingen met verschillende culturen.

Kortom: ben jij ruimdenkend en vind je onderwijs in één studierichting net iets te beperkend? Wil je je eigen studie-ervaring vormgeven en een verschil maken in de wereld? Dan is Liberal Arts and Sciences aan één van de University Colleges in Nederland wellicht de juiste keuze voor jou!

picture: © Boaz Timmermans/Fos Fotografie for University College Roosevelt

nl_NLDutch